vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


TOBORZÓ

Jelen járványügyi helyzetben hatványozottan fontossá vált a település és a lakosság védelme. Ezért a Visegrád Települési Polgárőr Egyesület várja mindazon elhivatott visegrádiak jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a polgárőrséghez és vállalnák a tagságot hosszú távon is!

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Krónika

A téli madáretetésről

Lassan itt a tél. A madarak egy része már elvonult délre, az állandó madaraink pedig magvak,bogyók után keresgélnek. Kertekben, erdőben, erdő szélén, útszéli gazosban sokáig  megtalálják élelmüket.

De mi van, ha beköszönt az igazi téli időjárás, a fagy, a hó? Az eleség ekkor is megvan, de a kis állatok nehezen jutnak hozzá. Az ember már régóta tudja ezt, ezért különböző csemegékkel várja az ablakban, a kertben az éhes madarakat.
Első kérdés, hogy mi a jó madáreledel? A tél folyamán a madaraknak zsírdús táplálékra van szükségük, hogy megfelelő vastagságú zsírréteget növesszenek bőrük alá. Legjobb az olajokban gazdag napraforgómag. Viszonylag könnyű beszerezni, s ha elegendő mennyiséget vásárolunk, kitart egész télen át. A füstölt szalonna bőrét is kiakaszthatjuk, hadd csipegessenek belőle madaraink. A fekete rigók kedvéért főtt répát, almakockákat is tehetünk az etető alá, a rigók ugyanis legtöbbször a földről csipegetik fel az eleséget.
Amit szigorúan tilos adni a madaraknak: a kenyér. A kenyér felszívja a párát, a madarak emésztőrendszerében felfúvódást okozhat, sőt bélhurutot is. A beteg madarak pedig előbb-utóbb elpusztulnak.
Második kérdés: hova tegyük a madáreleséget? Az ideális hely a kertben elhelyezett fából készült etető, oszlopra helyezve nagy tálcával és tetővel. A gazdaboltokban gyakran árusított kerek lyukú faházikók madáretetésre alkalmatlanok, hisz az inkább fészekodú, mint etető. Az etetőt lehetőleg örökzöld fa vagy bokor mellé tegyük, hogy ragadozótámadás esetén a kis madarak gyorsan találjanak búvóhelyet. Természetesen a macskák is örömmel üdvözlik a madáretetés időszakát, könnyű zsákmány reményében. Az etető elhelyezésében ezután gondoljunk magunkra is. A téli madáretetés gyönyörű és izgalmas dolog, ablakból figyelve csodálhatjuk őket, tehát tegyük a madáretetőt olyan helyre, hogy a házból is jól láthassuk.
Harmadik kérdés: meddig etessük a madarakat? A leghelyesebb az első fagyos vagy havas napon megkezdeni az etetést, s folyamatosan végezni ezt a tél végéig. Ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba. A tavasz beköszöntével madaraink maguktól hagyják el az etetőt, tehát nem kell tartani „túletetéstől”. A költési idő kezdetétől ugyanis a zsírdús táplálékról a fehérjében gazdag rovarzsákmányra térnek át.
A téli madáretetés következő évben érleli be gyümölcsét. Ha még mesterséges madárodút is teszünk kertünkbe, a házhoz szoktatott széncinegék, kékcinegék elfoglalhatják a kis lakásokat a költés idejére, rengeteg hernyót, lepkét, rovart gyűjtve növényeinket védik a károsítóktól.
Addig is egész télen át nézhetjük, ahogy széncinkék, kékcinkék, barátcinkék, csúszkák látogatnak hozzánk. Gyönyörködhetünk a tengelic színpompájában, a zöldikék terepszínében, de a harkályfélék, szajkók, meggyvágók, erdei pintyek is házhoz jönnek ilyenkor.
Végül álljon itt egy recept, a madárkalács elkészítésének módja:
Olvassz fel margarint egy lábosban, keverj hozzá napraforgómagot. Előzőleg begyűjtött feketefenyő tobozokra kössünk rafiából akasztót. Az olvasztott margarin-napraforgó keveréket csorgassuk a tobozpikkelyek közé, s óvatosan, hogy a zsiradék ránk ne csöpögjön, akasszuk ki fák vagy bokrok ágára.
Békefi Andrásné