Árvízvédelmi beruházás

Megemelte a kormány a mértékadó árvízszintet

Megemelte a kormány a mértékadó árvízszintet

A visegrádi árvízvédelmi mű építésére is hatással van a kormány augusztus elején hozott rendelete, melyben megemelte a mértékadó árvízszintet. A mértékadó árvízszint emelése egyrészt a mobilgátas szakaszon az alépítmény megerősítését, másrészt a tárolóépület bővíthetőségének biztosítását és emiatt új helyszínen való megépítését jelenti a visegrádi árvízvédelmi beruházás számára.

A kivitelezők megkezdték a gát nyomvonalának szabaddá tételét, megtörtént a fakivágás (ütemezés szerint) és a sétány burkolóköveinek felszedése. Augusztus végén, szeptember elején megkezdődik az úgynevezett lavírsík kialakítása, melynek során mintegy 40 ezer köbméter töltést építenek a védmű mobilgátas szakaszának nyomvonalán. A generálkivitelező keresi annak lehetőségét, hogy a töltésépítéshez szükséges anyag szállítása vízi úton történhessen.
A mértékadó árvízszint (MÁSZ) megemeléséből adódó változtatások a Visegrádon épülő árvízvédelmi létesítményben:
Visegrád Város Önkormányzata - számítva a MÁSZ változására - a kivitelezői szerződés aláírása után megkezdte a tárgyalásokat a pályázat kiírójával és a kivitelezővel annak érdekében, hogy az épülő mobilgát rendszer – bontások nélkül – bővíthető legyen az 1,00 m-rel magasabb árvízszintre. Mivel a rendelkezésre álló pályázati forrást sajnos nem lehetett kibővíteni, így a kiíráskor érvényes, azaz a 2010-es kormányrendelet szerinti mértékadó árvízszint szerinti magasságra kerül kiépítésre a védmű. Az alépítmény azonban úgy épül ki, hogy egy újabb beruházásban 1,00 m-rel meg lehessen magasítani a mobilgátat.
A MÁSZ megemelése kihatást gyakorolt a tárolóépületre is. A tervezés során nyilvánvalóvá vált, hogy az Okmányiroda udvarára 2010-ben tervezett tárolóépület – mely sem logisztikailag, sem biztonság-technológiailag nem volt megfelelő – kapacitása nem lesz elégséges a végleges kiépítésben. Az ingatlan szűkössége miatt ugyanis az épület nem bővíthető oly mértékben, hogy később a nagyobb mennyiségű mobilgát-elem elférjen benne. A tárolóépületet ezért új helyszínre, a sportpálya melletti területre javasolta az Önkormányzat áthelyezni, ahol - amellett, hogy van hely a későbbi bővítésre - a jobb megközelítés és a tágasabb rakodási terület is megkönnyíti majd a gyors és hatékony védekezési munkát árvízi helyzet esetén.
Az elmúlt két hónapban végzett kiviteli munkák:
A generáltervező elkészítette és átadta a földmű valamint a szádfal kiviteli terveit. A kivitelező megkezdte az ütemterv szerinti fakivágásokat.
A mobilgátas szakaszon a kivitelező felszedte a Duna-parti sétány tér- és szegélyköveit. A révnél lévő buszmegállóhoz vezető járda térköveit csak az ott végzendő munka megkezdése előtt szedik fel, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak a gyalogosan arra közlekedőknek. Az átmeneti időszakban murvával borítják majd az ideiglenes gyalogutat a buszmegálló és az aluljáró között - tájékoztatott a kivitelező.
Jelenleg folyó és a következő hetekben várható munkák:
Augusztus végén, szeptember elején kezdik meg az úgynevezett lavírsík kialakítását a mobilfalas gátszakaszon. A Duna-parton mintegy 40 ezer köbméter új töltésanyag kerül beépítésre, kialakítva a sétány valamint a meder rézsűjének tervezett szintjét. A kivitelező vizsgálja annak lehetőségét, hogy közúti helyett a Dunáról történjen a töltésanyag szállítása. A lavírsík kialakítását követően október közepén kezdődhet el a mobilfal alapját képező szádfalak leverése. A várható munkavégzésekre vonatkozó aktuális információkat Visegrád Város honlapján, az "Árvízvédelmi beruházás" menüpontban találják meg az érdeklődők.

kapcsolódó képek

-