vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


A VÁROSGAZDÁLKODÁSI CSOPORT FELHÍVÁSA

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Programok

Görgei emlékév


Visegrád Város Önkormányzata 2016-ban hirdette meg a Görgei-emlékévet azzal a szándékkal, hogy az egykori honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc fővezére halálának 100., majd az idei évben születésének 200. évfordulójáról méltó módon emlékezzen meg. A kezdeményezéshez a MNM Mátyás Király Múzeuma mellett további városi intézmények és civil szervezetek is csatlakoztak.

Görgei Artúr személye különösen fontos a Visegrádon élők számára, hiszen a szabadságharc fővezére, a száműzetésből hazatérve életének utolsó négy évtizedét itt töltötte. Ugyancsak a városban rendeztek – az 1945 utáni Magyarországon először – kiállítást és tudományos ülésszakot a tábornok emlékezetére, a 90-es években pedig az önkormányzat helyi vállalkozók és magánszemélyek együttműködésével helyreállította Görgey-bércen lévő emlékművet, továbbá Görgei Artúr visegrádi lakóhelyét emléktáblával jelölte meg. Ettől kezdve minden év május 21-én ünnepi beszéddel és irodalmi összeállítással emlékeznek meg a városban a kiváló hadvezérről és jeles kémikusról.

(fotó: Félegyházi Bori)

2016 és 2018 között ismeretterjesztő előadás, tudományos konferencia, kiállítás megnyitó, huszár hagyományőrző bemutató és koncert is szerepelt az emlékév programsorozatában. Visegrád Város Önkormányzatának kiemelt célja volt egy Görgei szobor felállítása a tábornok születésének 200. évfordulóján. A meghívásos tervpályázatra beadott művek közül a bíráló bizottság Szkok Iván és ifj. Szlávics László alkotását emelte ki. Utóbbit a Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhetően 2018. január 29-én avatták fel a visegrádi Városháza udvarán.

(fotó: Gróf Péter)

2018. május 16-án a Görgei-emlékév fővédnöki tisztét betöltő Áder János köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka leplezte le Szkok Iván Görgei Artúrt ábrázoló mellszobrát, mely a Görgey-lépcsőnél, a tábornok egykori lakóhelye közelében kapott helyet. Az ünnepi eseményen méltató beszédet mondott Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, közreműködött a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Fúvószenekara.

(fotó: Greguss Tamás)

(További fotókat honlapunk galériájában találnak az olvasók: http://www.visegrad.hu/galeria).

Grósz Gábor
komunikációs referens