vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Sorompók kihelyezése

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Visegrád Város Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága úgy határozott, hogy sorompókat helyez ki az alábbi területeken:

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Turizmus

Játszóterek

Visegrád területén több játszótér és egy játszópark várja a családokat; ezek közül a legnagyobb a Királyi Palotával szemben található Mátyás Király Történelmi Játszópark. Egy kisebb játszótér áll a Mátyás Király Művelődési Ház kertjében és még egy a Sportcentrumban. A Pilisi Parkerdő a Mogyoróhegyi Kirándulóközpontban két parkba, a Népi Játszótérre és a Bemutató Játszótérre, valamint a Telgárthy-réten kialakított kisebb játszóparkjába várja a gyerekeket.

Mátyás Király Történelmi Játszópark

A visegrádi Királyi Palota előkertjében mesekert és foglalkoztató ház várja játszani vágyó vendégeit. Egyenesen a Mátyás-mesék világába léphetnek be a veretes díszkapun át, melyet két hatalmas magyar és török vitéz őriz mindazoktól, kik nem hiszik a meséket.

 A messze földön híres visegrádi királyi udvar életét régészeti és történeti emlékeken keresztül ismerhetik meg a látogatók a helyreállított Királyi Palotában. A Mátyás Király Múzeum Játszóparkjának felépítésével a történelmi helyszín mellett a mesék és regék máig is élő emlékkincsét elevenítjük fel. Múltunk kapuját itt a Mátyás-mesék világán keresztül nyitjuk meg vendégeink előtt.

A Mátyás király játszópark nem hasonlít a hagyományos játszóterekhez. Elemeivel minden érzékszervre hatni kíván: a színek és a hangok kavalkádja mellett minden játékhoz más és más illatú növények vezetnek. A játszószerek mind természetes anyagokból készült egyedi tervezésű műalkotások, melyek játékosan illeszkednek történelmi környezetükbe.

További információ:

www.visegradmuzeum.hu

Mogyóróhegyi Kirándulóközpont

Az 1980-as években létesített kirándulóközpont napjainkban is a Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb turista célpontja. Kifejezetten családok számára ideális, hiszen a terület szolgáltatásai kicsiknek és nagyoknak egyszerre kínálják a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

A Mogyoró-hegyet többféle irányból tudjuk megközelíteni. Személygépkocsival és autóbusszal Visegrád felől a Panoráma úton, a 11.-es főút felől a Kis-Panoráma úton érhetjük el. Kerékpárral a Pilis-Dunakanyar kerékpárútvonal hálózat részeként a piros jelzésű kerékpárúton (Kis-Panoráma út) juthatunk el ide. Gyalogosan Visegrád felől a Salamon tornyon keresztül a kék kereszt, valamint Visegrád – Szentgyörgypuszta felől a festői Áprily-völgyön át a kék négyzet jelzésű turistaúton közelíthető meg.

A Mogyoróhegyi Kirándulóközpont egyik leglátogatottabb helyszínei az erdei játszóterek: a mogyoróhegyi Népi játszótér és a Bemutató játszótér. Feltártságuknak köszönhetően százezres nagyságrendű látogatóforgalmat bonyolítanak le. Az autóbuszos parkolónak és a két játszótérnek köszönhetően rendkívül népszerű a környék óvodái és általános iskolái körében. Hétvégi, főként ünnepi látogatóforgalma rendkívül erős. Parkberendezésekkel a legjobban ellátott területek a kirándulóközponton belül.

További információ: Pilisi Parkerdő Zrt. 

A Mogyórehegyi Kirándulóközpont további szolgáltatásai

Kisállatkert

Ezzel a céllal létesült 1984-ben a Mogyoróhegyi vadbemutató kert (kisállatkert). A vadbemutató kert területe mintegy 1,5 ha. Ezen a területen jelenleg gímszarvasok (bika, tehén, borjú), illetve vaddisznók (kan, koca, süldők) élnek. Az egyes vadfajok egymástól elkülönített részeken lelhetők fel. A kisállatkertet kiépített (murvázott) úton lehet végigjárni, valamint az alsó úttól a tetőig egy lépcsősor vezet fel.

Erdei Művelődés Háza

A Mogyoró-hegyen található az Erdészet által üzemeltetett Erdei Művelődés Háza, valamint a Természet- és Erdővédelmi Tábor, ahol éves szinten 6000 – 7000 gyermek és fiatal (6 – 18 éves korosztály) környezeti nevelése folyik. A természetismereti foglalkozások során a gyerekek ismereteket, tapasztalatokat szerezhetnek az erdőről, az erdőgazdálkodásról, a természet sokszínűségéről, az állat- és növényvilágról, valamint vadászható állatfajainkról, a vadászati kultúráról.

Táborhelyek

A térségben mintegy 20 évvel ezelőtt kialakítottak 2 db táborzóhelyet: Vándor táborozóhely és a Mócsai tanya táborozóhely. Ezek a táborozóhelyek tavasztól őszig üzemelnek nagyobb csoportok, társaságok, osztályok részére. Kellemes környezetben lehetőség nyílik sátorozásra a higiénes háttér biztosítása mellett.

Turistautak

A Mogyoró-hegyen több mint 20 km séta- és turistaút, valamint ezek mellett kihelyezett pad-asztal garnitúrák, szemétgyűjtők, tűzrakóhelyek és esőbeállók szolgálják a kirándulók kényelmét.

Tanösvények

A terület természeti értékeit a 2002-ben kialakított Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény mutatja be. A Mogyoró-hegyen 10 állomáson ismerhetjük meg az erdő, a rét élővilágát, vadvilágát, az erdő szerepét az ember, az élővilág életében. A tanösvényhez kapcsolódó vezetőfüzet az Erdei Művelődés Házában vásárolható meg. A Mogyoró-hegy erdőterületein évek óta kialakított mesterséges fészekodútelepek működnek.

Erdészek Barátság Parkja

Közjóléti célokat szolgál az 1985-ben létesített Erdészek Barátság Parkja. A mogyoróhegyi Kiránduló Központ egyik érdekessége, és szakmai körökben is kedvelt látványossága. Az Erdészek Barátság Parkjában valamennyi magyarországi Erdőgazdaság, valamint az erdei termékekkel kapcsolatban lévő szervezet, illetve erdészeti oktatási intézmény állított egy kopjafát. Közel 40 kopjafa tanúskodik eme eseményről.

Szolgáltatások

A térségben található továbbá a Mogyoróhegyi étterem, valamint egy kemping.