Kortárs művészek

Holtság Károly

Holtság Károly 1955-ben született Visegrádon. Mesterei Mészáros Dezső szobrászművész, Somodi László festőművész és Tatár Miksa üvegfestő, az Iparművészeti Főiskola tanára volt. Klasszikus ólomüvegezéssel és üvegfestéssel foglalkozik. Hagyományos eljárással, kemencében égeti ki a festett üvegeket. Az ólomöntéstől az elemek összeillesztéséig mindent kézzel végez.

Műhelye jelenleg Magyarország egyik legnagyobb önálló műhelye. Foglalkozik régi épületek üvegeinek a rekonstrukciójával, új templomok, középületek nyílászáróinak ólomüvegezésével. Egy Magyarországon csak általuk alkalmazott technológiával készítik a térben hajlított kupolákat, mennyezet-átfedéseket. A fazettázott (csiszolt) ólomüvegek mellett gyártanak teljesen modern térelválasztókat, bejárati ajtókat, ablakokat, tükröket és bútorüvegeket - hajlított formában is.

Foglakozik Tiffany stílusú lámpák, valamint floráriumok és más üvegdísztárgyak készítésével. Tizenhat egyéni kiállítása volt. Munkái az ország számos iskolájában, középületében, templomban, zsinagógájában megcsodálható.