vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Sorompók kihelyezése

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Visegrád Város Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága úgy határozott, hogy sorompókat helyez ki az alábbi területeken:

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Árvízvédelmi beruházás

Javában folynak az árvízvédelmi beruházás kivitelezési munkálatai

Javában folynak az árvízvédelmi beruházás kivitelezési munkálatai

Folyamatban van a mobil gátrendszer gyártmányának kiválasztása, a kiviteli tervek készítése és jóváhagyatása, a mobilgát elemeinek tárolására szolgáló épület áttervezése, továbbá az építkezés területének előkészítése. A tervezők módosítják a gát nyomvonalát annak érdekében, hogy minél több idős fát megkíméljenek a beruházás során.

Külső szemlélő számára egyelőre nem látható módon, de gőzerővel folyik az árvízvédelmi beruházás kivitelezésének előkészítése. Az építkezés megkezdésének feltétele a jóváhagyott kiviteli tervek elkészítése, mely a kivitelezéssel megbízott cég, az MVZ Visegrád Konzorcium megbízásából a TÉR-TEAM Kft. generáltervezésében készül. A kiviteli tervek a jelenleg kiválasztás alatt lévő mobil gátrendszer paramétereihez készülnek.
A mobilrendszer kiválasztásával párhuzamosan zajlanak a tervezéssel kapcsolatos  szakhatósági, közműszolgáltatói, közútkezelői egyeztetések és a kivitelezés ütemezésének előkészítése. A tervezők igyekeznek térben és időben úgy eltolni az egyes szakaszokon történő munkavégzést, hogy forgalmi dugók lehetőség szerint sehol se alakuljanak ki. Számítani kell ugyanakkor arra, hogy rövid időszakokra a 11 sz. főúton félsávos lezárások lesznek, elsősorban a hajóállomás, a révállomás, illetve az Apátkúti-patak hídjának környezetében.
A kiviteli tervezés keretében, az építési terület előkészítése kapcsán kezdeményezte az önkormányzat a nyomvonalba, illetve a védmű fenntartási sávjába eső fák kivágásának engedélyezését. Az engedélyező "zöldhatóság", valamint a közreműködő Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai kérték a fakivágási engedélyezési terv felülvizsgálatát a kivágandó faegyedek csökkentése érdekében. Ennek során a tervezett beruházás helyszínén több ízben  tartottak bejárást a projekt megvalósítói a Hatóság vezetőivel, valamint a környezetügyért felelős államtitkárral, dr. Illés Zoltánnal. A beruházás ellehetetlenülését elkerülendő, a tervezők úgy módosították a védmű  nyomvonalát, hogy minél több értékes fa megmaradhasson. A módosított terv május 15-én egyeztetésre került a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságán, ahol megállapodás született a fák kivágásának ütemezésében: június elején 54 olyan fa kivágása történik meg, melyek ténylegesen az építmény nyomvonalába  esnek, később  - a fészkelési  és vegetációs időszakot követően - még 21 fa kivágására kerül sor. Ezen fák szinte mindegyike telepített fa. Törzsátmérő alapján pedig lényegesen  (5.096 helyett 2.246 centiméterre) csökkent a kivágandó fák össztörzsátmérője a nyomvonal módosításának köszönhetően.
Szintén a terület előkészítéséhez tartoznak az örökségvédelemmel kapcsolatos feladatok, melyek két részre bonthatóak. Egyrészt a gát nyomvonalán folyamatos régészeti megfigyelésre lesz szükség, ez az építési munkákkal párhuzamosan zajlik majd. Mivel a kiviteli tervek elkészültéig ezek a munkák nem kezdődnek el, ezen a területen még nem dolgoznak a régészek. Az örökségvédelemmel kapcsolatos feladatok másik részét a mobilgát elemeinek tárolására szolgáló épület alatti régészeti feltárások jelentik. A körülbelül 6x20 méter alapterületű tároló az önkormányzat tulajdonát képező, Fő u. 57. szám alatti Rendőrőrs és Okmányiroda épületének udvarán kerül megépítésre. Régészeti szempontból azért lehet különösen érdekes az érintett terület,  mivel a középkori főutca nyomvonalát több helyen "megfogták" már a kutatók előző feltárások során, és valószínűleg azonos a mostani Fő utca nyomvonalával. Lehetséges, hogy a tervezett tárolóépület alatt középkori lakóépület vagy gazdasági épület található, mely igazolhatja a középkori főutcával kapcsolatos feltételezéseket. Azért is jelentős ez a kutatás, mivel eddig annak 100 méteres körzetében egyáltalán nem volt semmilyen régészeti feltárás, továbbá a középkoriakon kívül az 1700-as évekből is előkerülhetnek értékes leletek. A Mátyás Király Múzeum a tárolóépület alatti területre tervásatás elvégzése iránt kérelmet nyújtott be az illetékes hatósághoz, az ásatási bizottság május 12-én tárgyalt róla. Az engedély megérkezését követően, május második felében vagy június elején kezdődik el a feltárás Boruzs Katalin régész vezetésével.
(Tájékoztatás a „Duna menti árvízvédelmi beruházás Visegrádon" című KEOP-2.1.2/2F/09/-11-2011-0004 számú projekt állásáról)

kapcsolódó képek

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-