vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


TOBORZÓ

Jelen járványügyi helyzetben hatványozottan fontossá vált a település és a lakosság védelme. Ezért a Visegrád Települési Polgárőr Egyesület várja mindazon elhivatott visegrádiak jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a polgárőrséghez és vállalnák a tagságot hosszú távon is!

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Krónika

Kertjeinkből, utcáinkról kezdenek eltűnni egy generáció fái...

Talán mindenkivel előfordult már, hogy a saját vagy mások kertjében rácsodálkozott a lecserélődött fákra és hiányolta azokat a jól ismert, megszokott formákat, illatokat, színeket, amik a korábbi látogatáskor jellemezték a kertet.

A fák, köztük a gyümölcsfák sajnos nem örök életűek, minden korszaknak megvannak a maga jellegzetes és korszakonként cserélődő típusai, egyedül a fák szeretete, a fák ültetése, gondozása, kezelése és a saját termésű gyümölcs feletti örömérzet öröklődik. Nincs annál szebb, mint olyan kertet birtokolni, kezelni, ahol kora nyártól késő őszig mindig terem valamilyen gyümölcs, nincs szebb annál, mint a saját termést ajándékba adni, nincs szebb annál, amikor a szomszéddal, ismerőssel megvitatjuk, milyen volt az idei évben az aratási körte, mikor kezdett érni a jonatán vagy mennyi mogyoró termett a bokrokon és milyennek ígérkezik a dió vagy a mandula, milyen módszerrel lehet jobb termést elérni.
Kertjeinkből, utcáinkról kezdenek eltűnni egy generáció fái, fajtái, már-már kerti divatként jönnek az újabb és újabb változatok, egyre növekvő méretű, de egyre íztelenebb gyümölcsökkel, miközben saját magunk ellátásában lassan nagyobb szerepet kaphatnának azok a fajták, amelyek akár évszázadok lassú fejlődésében tanultak meg alkalmazkodni, ellenállóbbak, a szélsőségeket jobban bírják és talán az elkövetkező időszakban is hasznunkra lehetnek.
Az Együtt Kulturális Egyesület szervezésében október 08-án este egy olyan előadót hallgathattunk meg, aki évtizedek óta foglalkozik azzal, hogy ezeket a régi fajtákat megőrizze, átvigye-átörökítse az utókornak, mégpedig nemcsak a fajtákat, hanem azokat a speciális művelési módokat, amelyek száraz, szélsőséges talajviszonyok és vízháztartás esetén is biztosíthatják egy-egy közösség ellátását.
Surányi Dezső professzor urat régi emlékek és kapcsolatok fűzik Visegrádhoz, a Dunabogdányból és Visegrádról érkezett hallgatóság pedig egy közvetlen, akár az aznap látottakat-tapasztaltakat felhasználó, a helyi fajtákra, a dunakanyari gyümölcstermesztésre egyaránt kitekintő előadást halhatott. Az elméleti és kutatási tapasztalatokon túl gyakorlati tanácsot, ötletet kaptak az érdeklődők, amit fel tudunk használni a városunkban elindult telepítési program kapcsán is.
Legfontosabb tudnivalónk lett a kétszintes (például szőlő és gyümölcsfa) művelési mód újrafelfedezése és ennek előnyei, a fajták egymás mellett élésével a növények segítése, kiderült, hogy el kell kerülni az ugyanazon fafajok sorozatos újratelepítését azonos helyre (talajuntság), vizes termőhelyre az előadó szilvafajták valamint diófa és almafa telepítését javasolta, szóba került számos régi fajta (többek között a fontosalma, nagymarosi málna, bogdányi szamóca, szelídgesztenye, marüll (sárgabarack), proszkaui őszibarack, Kieffer-körte, hébérkörte, citromalma, bőralma, tafota alma, som, fekete és fehér eper, stb) és mai hasznosítási lehetőségük.
Szinte minden fához kaphattak az érdeklődők egy-egy gyakorlati tanácsot is- ha valaki disznót akar tartani, legyen eperfája!
A sok névből látható, hogy ezek a természeti örökségünk részét képező fajták nem tűntek el, állami kutatóintézetek, génbankok és több kisebb regionális termelőtől is beszerezhetőek.
Az előadásra Scheili Laci bácsi összegyűjtötte a Visegrádon ismert régebbi fajtákat, így ismerünk azóta néhány olyan fajtát, amelyek nálunk is teremtek illetve még megtalálhatóak: jonatán-, batul-, pogácsa-, Ranetti-, cigány- és bőralma;búza-, szegfű-, nyakas-, téli és nyári vaj- és citromkörte.
A közel két és fél órás előadás és beszélgetés végén kedves felajánlást kaptunk Kiss Balázs pilismaróti erdésztől, növénytermesztőtől, segítséget nyújt a még megmaradt és arra alkalmas gyümölcsfák vegetatív szaporításában, így akár az előadás helyszínéül szolgáló Mozi hátsó udvarán négyfajta almát termő fának is lesz majd örököse a városi közrét mellett.