vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Krónika

Lássuk meg a fában az élőt!

Kapcsolatunk a fákkal ellentmondásos. Néha dicsérjük hűs árnyékukat, máskor mérgelődünk lehulló leveleik miatt. Szeretjük terméseiket, ha éppen hasznot hajt, elegünk van belőlük, amikor takarítani kell utánuk. Illatukat szeretjük életükben-halálukban, de szenvedünk virágporuk allergizáló hatásától. Néha szeretnénk a bőrükbe bújni, mint J. R. R. Tolkien, aki emberarcú fákat szabadított fel a mozgásképtelenség-ből, vagy Makovecz Imre, aki atlantiszi vízióit lenyűgöző növényember grafikákban keltette életre.

 A Visegrádi Hírekben idén nyáron jelent meg felhívásunk, melyben az élet- vagyonvédelmi szempontból veszélyes, közterületen álló fák bejelentését kértük. Az egyes kérelmekkel kapcsolatos információkat az írás végén találják. A beérkezett húsz fakivágási kérelemből kettő magánterületen álló fára vonatkozott, négy esetben a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek, a terület kezelőjének továbbítottuk a kérelmet. További öt esetben elegendő információ hiányában nem sikerült beazonosítanunk a veszélyesnek ítélt növényt vagy a veszély mibenlétét, és egy esetben gallyazással kívánjuk elhárítani a veszélyhelyzetet, kivágás helyett. A többi kérelmet összefogva beadtuk a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre. Egy kérelmet a Felügyelőség helyezett át más szervnek.

Több bejelentés is egészséges fáról szólt, amely azért vált veszélyessé, mert lombja rálóg egy levegőben vezetett kábelre. Ilyenkor gondoljuk át minden esetben, hogy a legjobb megoldás-e a fa kivágása. Arányban áll-e a halálos ítélet a veszéllyel, amit ez a szerencsétlen együttállás okoz? Biztosan egyedüli megoldást jelent-e egy – adott esetben – több évtizede létező élőlény elpusztítása? Tovább merészkedek. Ki szabad-e dönteni erdős területen egy út menti fasort azért, mert az olcsóságra hivatkozva elektromos vagy telekommunikációs kábeleket oszlopokra helyezve, levegőben vezettek, háttérbe szorítva a településképet vagy a határvidékre jellemző tájkaraktert? Ha így teszünk, idővel nem fogjuk látni a dróttól az erdőt. Ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kellene hagynunk a valós veszélyhelyzetet, csak a kivágás helyett a visszavágást érdemes választani, amennyiben az elégséges. A visszavágást lehetőleg vegetációs időszakon kívül (leginkább januárban) szükséges megtenni, ha a vészhelyzet ezt megengedi.

Érdemes mérlegelni egy fa életben tartását akkor is, ha az esetleges kivágás indoka a növény egyik-másik ágának kiszáradása lenne, vagy a száraz ág miatt érzett fenyegetettség. Kertgondozásban, fagyógyászatban járatos szakember tud javasolni megfelelő táptalajjavító kezelést, és el tudja végezni a legtöbbször alpintechnikát is igénylő műveleteket: az ág szakszerű levágását és az esetleges odvasodás kitisztítását és lefedését. Ez általában nem jelent nagyobb költséget, mint a kivágási engedély megszerzése, a kivágatás és a kituskózás együttvéve.

Minden kedves olvasónak, aki kételkedik a fák regenerálódó képességében, szíves figyelmébe ajánlom a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kertjének gesztenyefáit, a bakonyoszlopi Eszterházy-kastély kertjét vagy a mátramindszenti Kincses-kert villámsújtotta fűzfáját, mint az élni akaró természet cáfolhatatlan bizonyítékát. Segítsük ezt az élni akarást, és ne feledkezzünk meg a gyógyítás lehetőségéről! Ha pedig kertet gondozunk, a szerencsétlen együttállások elkerülése érdekében gondoskodjunk a magoncok átültetéséről idejében, amikor ez még pusztítás nélkül megtehető!

Rüll Tamás, városi főépítész

A következő felsorolás a beérkezett kérelmek alapján készült. A természetvédelmi hatóság pótlást fog előírni minden kivágott fa után. A pótlás kizárólag a helyi építési szabályzat mellékletében felsorolt fajokkal engedélyezhető. 

Somfa utca – Árok mentén álló fák alól kimosódott a talaj. Kivágásukra engedélyt kértünk.

Mátyás király út HRSZ: 399/2 – Nem találtuk meg a bejelentett fát, további információt kérünk! 

Rákóczi utca 4. – Az útburkolat mellett álló hársfa alól kimosódott a talajt. Kivágására engedélyt kértünk.

Dobos-hegy – Tölgyfa utca –Nem találtuk meg a vadcseresznye fát, további információt kérünk!

Tamás-hegy – Szent László utca – Nem találtuk meg a bejelentett ecetfát, további információt kérünk!

Széchenyi utca – Tujákat a HÉSZ szerint nem szabad ültetni. Kivágásukra engedélyt kértünk.

Fő utca 145. – A bejelentett lucfenyő magánterületen áll, a kivágási kérelmet a tulajdonosnak kell intéznie.

Sziget utca 7. – Tujákat a HÉSZ szerint nem szabad ültetni. Kivágásukra engedélyt kértünk.

Dobos-hegy – Berkenye utca 2. – Az út melletti két fa kivágásának indokát nem találtuk.

Mátyás király utca 92. – A kérelmet továbbítottuk a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek, a terület kezelőjének.

Mátyás király utca 90. – A kérelmet továbbítottuk a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek, a terület kezelőjének.

Mátyás király utca 84. – A kérelmet továbbítottuk a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek, a terület kezelőjének.

Mátyás király utca 76. – A kérelmet továbbítottuk a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek, a terület kezelőjének.

Bányatelep HRSZ: 189/4 – Két jegenye nyár lombja visszavágandó a vészhelyzet elhárítása érdekében.

Fő utca 71. – A ház előtti díszfa kiszáradt, gyógyítása megkísérelhető, de kivágására engedélyt kértünk.

Mátyás király utca 19. – Nem találtunk veszélyes vagy kiszáradt fát.

Fő utca 8. – A telekhatáron spontán felnövő fák kárt tettek a kerítésben, kivágásukra engedélyt kértünk.

Áprily-völgy – A csatolt térképen ábrázolt fák közül több magánterületen van, egyet nem találtunk meg a többi ingatlanhatáron van, és a gyökerek kimosódásának veszélye áll fenn. Kivágásukra engedélyt kértünk.

Hársfa utca – A csatolt térképen ábrázolt fák gyökereinek kimosódása megtörténhet. Kivágásukra engedélyt kértünk.

Rigó utca 4. – A patakparton és mederben álló több fa alól kimosódott a talaj, némelyik kiszáradt és elhasadt, kivágásukra engedélyt kértünk, melynek elbírálását a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség más hatóságnak adta át, mivel a terület állami tulajdon.

Nap utca – A házsor melletti fasor lombja akadályozza a közlekedést a közhasználatú magánúton. Visszavágandó a vészhelyzet elhárítása érdekében.

Fő utca 82. – Két juharfa közül az egyik felemelte a járda burkolatát a törzs mellett, veszélyezteti a kerítést. A gyökereknél áthidalást kellett volna beépíteni az újjáépítéskor. Kivágásukra a kérelmet beadtuk.