Árvízvédelmi beruházás

Lezárult az árvízvédelmi beruházás első szakasza

Lezárult az árvízvédelmi beruházás első szakasza

A mértékadó árvízszint megemelését követően 2015. március 24-én kormányhatározat született a "Duna menti árvízvédelmi beruházások Visegrádon" című projekt szakaszolásáról és a támogatás mértékének növeléséről, valamint a projekt második szakaszában felmerülő költségek fedezetének biztosításáról.

A módosított tervek elkészítését és engedélyezését követően 2015. júliusában kezdődhettek el ténylegesen az első szakasz kivitelezési munkálatai. A város vezetése arra törekedett, hogy a legkritikusabb, homokzsákokkal nehezebben védhető helyeken épüljön meg először a gát. Az MVZ Visegrád Konzorcium az ezt követő hónapokban 10 ezer köbméter földet mozgatott meg, 1600 köbméter betont, 183 tonna betonacélt valamint 3200 négyzetméter szádlemezt épített be a védműrendszerbe. A kivitelező 1440 méter hosszú mobilfalas árvízvédelmi rendszert épített ki a hozzá tartozó vízelvezetéssel, szivárgókkal, továbbá elkészíttette a második ütemben épülő gátszakaszok kiviteli terveit.

A 2,048 Mrd összértékű beruházásból 1,291 Mrd forint támogatást felhasználva, 65%-os készültséggel november 30-án zárult a kivitelezés első szakasza.

A tervek szerint 2016 végéig a hátralévő, mintegy 700 millió forint értékű fejlesztés során további mobilfalas gátszakaszok, a teljes földgátas szakasz, valamint az Apátkúti-patak hídjának és torkolatának árvízvédelmi rendszere épül meg.