Árvízvédelmi beruházás

Megindulhat az árvízvédelmi beruházás második ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárás

Megindulhat az árvízvédelmi beruházás második ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárás

Elérkezett a régóta várt pillanat, jogerőre emelkedett a tervezett földmű engedélye is, így megindulhat a közbeszerzési eljárás. Négy engedélyt kellett megszereznie az önkormányzatnak ahhoz, hogy folytatódhasson a beruházás. 

A városközponti szakasz mobilfalas védművére vonatkozó engedélyt már korábban beszerezte, de hiányzott még az Apátkúti-patak hídjára, az Apátkúti-patak torkolatára és a földműre vonatkozó engedély. Az Apátkúti-pataknál szintén mobil elemek lesznek, mivel a mértékadó árvízszint plusz egy méteres magasság a jelenlegi útpályától közel két méterrel följebb van. A tervezett földmű a sportpályát és a mellette levő területeket öleli körbe és nagyjából a VIFA-nál csatlakozik a 11-es úthoz, mivel a szükséges magasságot ott éri el a 11-es út, így zárja be a védelmi gyűrűt. Számtalan hatósági, szakhatósági egyeztetésen van túl az önkormányzat, hogy a tervek az egymásra épülő engedélyezési rendszeren átmenjenek, de húsvét előtt megérkezett, húsvét után pedig jogerőre emelkedett az utolsó engedély is.

Jelenleg a projektmenedzsment és a mérnök azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban a Közbeszerzési Felügyelethez kerüljön az anyag. Ez egy nyílt közbeszerzési eljárás lesz. Az önkormányzat bízik abban, hogy fölkelti majd a piac érdeklődését, minél többen gondolják majd úgy, hogy érdemes ezzel kivitelezőként foglalkozni, és valós verseny alakul majd ki.

Aki ismeri a nyílt közbeszerzési eljárások menetét, az tudja, hogy csak jósolni lehet, hogy mikor indulhat el a kivitelezés. Amit biztosan tudunk, hogy a Közbeszerzési Felügyeletnek két hetes a határideje. Egy nyílt közbeszerzési eljárás minimum átfutási ideje körülbelül 4 hónap, de számtalan tényező megakaszthatja. A Közbeszerzési Felügyelet a folyamat elején és végén végez ellenőrzést, minden esetben hiánypótlásokat kérhet. A kivitelezői kérdések meghosszabbíthatják az ajánlatadási határidőt. További hátráltató tényező lehet az, hogy az eljárás megtámadható. 10 napos szerződéskötési moratórium van a nyertes kihirdetése után. Ha valaki megtámadja a közbeszerzési eljárást, akkor elkezdődhet egy vizsgálat, és végső soron soha nem zárható ki, hogy esetlegesen eredménytelenné válhat az eljárás, akkor pedig újra kell kezdeni az egészet. Mindezek tudatában nagyon nehéz megmondani, hogy mikor indulhat el az építkezés. Természetesen az önkormányzat azon van, hogy egy eredményes közbeszerzési eljárással mielőbb kiválassza a kivitelezőt, és folytatódhasson a beruházás.

2017. május 15.