vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Magyar Közút Nonprofit Zrt. - télindító tájékoztató

ELOLVASOM

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Híres visegrádiak

 

Id. Dörre Tivadar (1858–1932)

A visegrádi idős emberek között talán még vannak, akik gyermekkorukból emlékeznek egy kedves, mosolygós, fehér szakállú idős úrra, Dörre Tivadar festőre. Éveken át itt élt és vízfestményein, rajzain Visegrád legkülönbözőbb tájait örökítette meg. Festőállványát valakivel a Dunakanyar valamelyik részére kivitette, s megmondta, délután mikor jöjjön az állványt, a festőeszközökkel együtt visszavinni. Kifizette az egész napra járó napszámot, de amíg ő festett, az illető saját földjén végezhette mindennapi munkáját. Amíg budapesti tanár volt, népes családjával a nyarakat töltötte itt, iskolai időben azonban Budapesten élt. tovább .

Áprily Lajost (1887–1967)

Nem ismertem, de megismertem egyik kiváló tanárom által Áprily Lajost (1887–1967), a nagyszerű költőt és műfordítót. Tanárom, dr. Aldobolyi Nagy Miklós (1911–1973), Aldobolyi Nagy György zeneszerző édesapja, minden órájára úgy jött be, hogy hóna alatt egy legújabb erdélyi vagy egy klasszikusnak számító világirodalmi remekmű azzal a céllal, hogy a nem humán tagozatos tanítványaival megismertesse mindazokat az új értékeket, amelyek nem képezték a szigorúan vett tananyagot. tovább .

Ruffy Péter (1913 -1993)

újságíró „1993.szomorú decemberében hunyt el 80 esztendős korában a magyar újságírás kiemelkedő egyénisége, Ruffy Péter. Számos témát felölelő hat évtizedes hírlapírói munkásságának talán legmaradandóbb részét a magyar művelődéstörténettel foglalkozó könyvei és cikkei jelentették. Ruffy Pétert kicsit visegrádinak is tudhattuk, mivel évtizedek óta nyaralóvendége volt falunknak. tovább .

Cseres Tibor (1915 -1993)

A kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő jelentőségű képviselőjétől, a Magyar Írók Szövetsége egykori elnökétől, Cseres Tibortól búcsúzott a magyar írók, barátoknépes képviselete, néhány helybélivel együtt június 15-én a visegrádi temetőben. tovább .

Dr Jékely Endre (1914-1999)

1999. szeptember 3-án helyezték örök nyugalomra az édesapja Áprily Lajos sírja mellett magasodó sudár fenyő örökzöld lombja alatt Dr. Jékely Endrét, aki életének 83. évében hunyt el. tovább .

Mészáros Dezső (1923– 2003)

szobrászművész 1923-ban született Szegeden, 1948 és 1953 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte művészeti tanulmányait. Mestere Beck András, Kisfaludi Strobl Zsigmond és Pátzay Pál volt. 1970-ig Budapesten, 1971-től haláláig Visegrádon, az Áprily-völgyben élt és dolgozott. tovább .

Fábián Zoltán (1925-)

„ Fábián Zoltán (1925) működésének tekintélyes részét képezte a dunakanyari tevékenysége. Különösen sikeresek voltak a visegrádi rendezvényei. Emlékezetem és a meghívók tanúsága szerint 1965-ben szervezte meg az „Őrtorony Irodalmi és Művészeti Kört”, amely Visegrádon tartotta összejöveteleit. tovább .

Zoller Attila (1927 - 1998)

Visegrádon a Fő u. 83.sz. házban született 1927. június 13-án. Édesapja Zoller József zenetanár és karmester volt, a második világháború előtt Budapesten tanított. Édesanyja Nieberl Erzsébet énekelt és zongorázott. Zoller Attila az első hegedűleckéket édesapjától kapta 1931-ben, 1936-tól trombitaleckéket vett, 14 éves korától már a visegrádi zenekarban játszott trombitásként. 17-18 éves korában érdeklődése olyan hangszer felé fordult, amely a klasszikus zenében nem tartozott a legnépszerűbbek közé, 1945-ben, a háború utolsó évében kezdett gitározni tanulni. tovább .

Kiss Károly (1930-1998)

költő, műfordító, újságíró 1998. december 30-án vettek végső búcsút Kiss Károly költő, műfordító, újságírótól, a Dunakanyar és Visegrád régi szerelmesétől. A Magyar Nemzet, melynek évtizedeken keresztül főmunkatársa volt, 1999. évi 1. számában közli Kiss Károly egész oldalas írását, amely az MTA üdülő mellett lévő „sárga ház”, az írók és újságírók valamikori üdülőjének,50-es évekbeli napjait eleveníti fel, megemlékezve az akkori Visegrád hétköznapjairól, a királyi palota feltárásáról is. tovább .