vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Tavasné Dr. Tóth Mária fogszakorvos tájékoztatója

ELOLVASOM

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Árvízvédelmi beruházás

MEGKEZDŐDIK A GÁTÉPÍTÉS VISEGRÁDON

Sikeresen zárult a visegrádi árvízvédelmi beruházás kivitelezőjére vonatkozó közbeszerzési eljárás, aláírta Visegrád polgármestere és a MVZ Visegrád Konzorcium két vállalatának képviselője a szerződést.   A 3150 méteres védmű uniós és állami támogatásból épül meg. A több mint 1,3 milliárd forintos beruházás költségeit 85%-ban az Európai Unió Kohéziós Alapja, 15%-ban pedig a magyar állam finanszírozza. A munkaterület egy részét már át is vette a kivitelező.

Visegrád Város Önkormányzata több mint öt évvel ezelőtt határozta el, hogy árvízvédelmi beruházásra kétfordulós pályázatot nyújt be, mivel a településnek nincs kiépített elsőrendű védelmi vonala. Közel ötvenhektáros a város árvízzel veszélyeztetett területe, melyen számos lakóház, szálloda, utca, közpark és műemléki érték, valamint közmű található, továbbá a 11-es számú közúton is le kell állítani a forgalmat magas vízállás esetén. Az első forduló, az előkészítő szakasz sikeres lezárását követően Visegrád eredményesen pályázott a második fordulóban a megvalósításra is. A 2011. novemberi támogatási szerződéskötés után elkezdődtek a beszerzési, közbeszerzési eljárások. Mivel a megvalósítás 2015. júniusi határideje igen közeli, nagy jelentőségű, hogy sikeresen zárult a negyedik közbeszerzési eljárás.
A kivitelezői szerződés ünnepélyes aláírásán jelen volt Hadházy Sándor országgyűlési képviselő, a város korábbi polgármestere, akinek polgármesteri hivatali ideje alatt  nyerte el Visegrád Város Önkormányzata az első fordulós pályázati támogatást. Elmondta, örül annak, hogy elindulhat a kivitelezés, és bár Visegrád önkormányzata felvállalta a projektgazda szerepét, - véleménye szerint - az árvízvédelem állami feladat. Hangsúlyozta:  a magyar vízgazdálkodást kell úgy megerősíteni, hogy a még hiányzó védműveket meg tudja építeni, és ami szintén fontos, meg is tudja őrizni azok állapotát. A kormány számára kiemelt terület az árvízvédelem, a következő időszak feladata, hogy a Duna mellett még hiányzó védelmi létesítmények megépüljenek - tette hozzá a képviselő.
A visegrádi árvízvédelmi beruházás kivitelezésére kiírt közbeszerzést az MVZ Visegrád Konzorcium nyerte, így a Magyar Vízépítő Zrt. és a Zöld Út-Építő Kft. képviselőivel írta alá Félegyházi András, Visegrád polgármestere a 926 millió 800 ezer forintos kivitelezői szerződést. Agócs Zoltán, a Magyar Vízépítő Zrt. vízépítési igazgatója elmondta, a cég - az országban egyedülálló módon - kimondottan vízépítési munkákra szakosodott. Dolgoztak például Tiszasülynél, az árvízi tározónál, most éppen a Duna másik oldalán, Nagymaroson építik a gátat.
A Visegrádon építendő védmű a városközponti szakaszon - a szentendrei beruházáshoz hasonlóan - mobilgátrendszerből áll majd, az úgynevezett külsőségi szakaszon pedig hagyományos földművet építenek. Az Apátkúti-patakmeder burkolatának magasítása és ugyanitt úgynevezett parapetfal, szögtámfal építése is a beruházás részét képezi.
Félegyházi András, Visegrád polgármestere elmondta, a rendkívül bonyolult közbeszerzési eljárást lefolytató cég igyekezett a lehető legkörültekintőbben eljárni; az utolsó, eredményes fordulónál további közbeszerzési szakértőt is igénybe vettek. Az előző fordulók is érvényesek voltak, de a becsült keretösszegnél jóval magasabb érvényes ajánlatok érkeztek. A kivitelezésre rendelkezésre álló tizenöt hónap alatt feszített  tempóban kell dolgozni. Vannak tartalékok az ütemtervben, hiszen számolni kell a kedvezőtlen időjárással és egy esetleges árvízzel is - mondta Visegrád polgármestere. A kivitelezés tervezett határideje 2015. június 30-a.

kapcsolódó képek

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-