vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Társasházi sormunkatervek újraindulása

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az érvényben lévő járványügyi készültségben előírtak betartása mellett 2020. július 1-től teljes ellátási területén újrakezdi tevékenységét, illetve átdolgozott ütemterv szerint folytatja a társasházi sormunkát a megye minden településén, ahol azt március 17-ig nem fejezte be.

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Civil szervezetek

Soproni Sándor Egyesület

A Soproni Sándor Egyesület 2007 óta működik. Az egyesület névadója Soproni Sándor, a dunakanyari római limes európai hírű kutatója, aki Visegrádon is jelentős feltárásokat folytatott. Feltárta többek közt a kőbányai őrtornyot, valamint a Sibrik-dombi castellum első tudományos kutatása is az ő nevéhez fűződik.

Bemutatkozás
Az Egyesület egyik alapvető célkitűzése Soproni Sándor alakjának népszerűsítése, illetve méltó elismertetése. Az ő emlékére és tiszteletére alakítottuk meg az egyesületet, azzal a céllal, hogy a Dunakanyarban Esztergom és Szentendre között található ismert és kevéssé ismert római emlékekre felhívjuk a helyi és a környékbeli lakosság figyelmét. Visegrád helytörténetében a legkorábbi ismert történelmi korszaknak, a római kornak épített emlékei révén bizonyítható, hogy a város területe az egykori Limes fontos láncszeme volt. Mivel településünk a Limes-világörökség projekt keretében a cím egyik várományosa, érthető, hogy a későrómai időszak életmódjának, szokásainak, mindennapi életének felelevenítésére fokozott igény mutatkozik. A Soproni Sándor Egyesület ennek az igénynek kíván eleget tenni. Már az első évben megalakult az egyesület pilismaróti tagozata, s azóta évről-évre több településsel vesszük fel a kapcsolatot. Az egyesületnek a visegrádiakon kívül vannak szentendrei, leányfalui, tahitótfalui, dunabogdányi és pilismaróti tagjai.

Rendezvényeink és tevékenységünk
Az egyesület kétségkívül legnagyobb vállalkozása a Quadriburgium Játékok megrendezése minden év szeptemberében. A 2007 őszén elkezdett római játékok sikere évről-évre egyre több látogatót vonz. Az első négy évben a játékokat a visegrád-gizellamajori római erődben tartottuk, majd 2011-től új helyszínen, a lepencei római őrtoronyban és környezetében rendezzük meg.  2009-től egy másik hagyományos római ünnepséget is szervezünk: Pales istennő napját, a Pariliát ünnepeljük meg minden év április 21-én. Helyszíne a visegrádi Sibrik-dombon található római katonai tábor, ahol az ünnephez kötődő tavaszváró, megtisztulási ünnep hagyományait elevenítjük fel. A rómaiak e jeles napja azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert a legenda szerint Pales napján kezdték el kijelölni, illetve építeni Róma falait.

Az egyesület emellett elkészíttette két jelentős visegrádi római műemlék – a visegrád-gizellamajori erőd, valamint a lepencei őrtorony - ismeretterjesztő és tájékoztató tábláját is. A magyar és angol nyelvű táblák szövege röviden ismerteti az építményekkel kapcsolatos kutatások helyzetét és a tényszerű adatokat. Az építményeket rekonstrukciós modellképekkel is illusztráltuk.

Az Egyesület tagjai – anyagi lehetőségeiknek megfelelően – római öltözetet készítenek maguknak, megismerik a szokások s ünnepek rendjét, belekóstolnak a római konyha ételeibe. A feltárt régészeti emlékekkel kapcsolatban előadásokat is szervezünk és látogatunk, valamint a rommaradványok helyszínei rendben tartása érdekében tagjaink a fizikai munkából is kiveszik a részüket. A magyarországi római emlékek megismerésére múzeumlátogatásokat és terepbejárásokat is tartunk, valamint jó kapcsolatot ápolunk a helyi általános iskola pedagógusaival és diákjaival, akik évről-évre aktív résztvevői rendezvényeinknek.

Kiadványunk: "Jelet hagyni"