Árvízvédelmi beruházás

Megkapja a többlettámogatást az árvízvédelmi beruházás

Megkapja a többlettámogatást az árvízvédelmi beruházás

Jóváhagyta a kormány Visegrád támogatás-kiegészítésre és szakaszolásra vonatkozó kérelmét.

A március 24-ei Magyar Közlöny adta hírül, hogy a kormány 1174/2015. számú határozatában jóváhagyta a visegrádi árvízvédelmi mű új mértékadó árvízszint szerinti, azaz a korábban tervezettnél majdnem egy méterrel magasabbra építését, valamint a beruházás két ütemben történő megvalósítását. Jelenleg a támogatási szerződés és ezzel egyidejűleg a kivitelezővel kötött vállalkozási szerződés módosításának előkészítése van folyamatban. Bízva a pozitív döntésben, a kérelem benyújtásával párhuzamosan a kivitelező megkezdte a módosított tervek elkészítését, melyeket április első hetében nyújt be a vízügyi hatósághoz. Amint az engedély jogerőssé válik, elkezdődhetnek a kivitelezési munkák.
A kormány által jóváhagyott támogatás-kiegészítés azt jelenti, hogy az eredetileg mintegy 1,3 milliárd forintos beruházás összköltsége közel 2,1 milliárd forint lesz. Az első ütemben elvégzendő munkálatokat idén, a második ütemre maradókat pedig 2016-ban kell befejezni. A magasabb árvízi szintre való megépítés miatt a nyomvonal egyes szakaszokon módosul; az árvízvédelmi mű a korábban tervezettől eltérően a Mária-kápolna és a rév aluljáró között a 11-es főúthoz közelebb húzódik majd. Természetesen a hagyományos földtöltéses szakaszon is magasabb lesz a védmű a korábban tervezettnél.
Miután megérkezett a hír a támogató döntésről, az időközben kiadásra került fakivágási engedély birtokában azonnal megkezdődtek az épülő gát módosított nyomvonalába és védőtávolságába eső fák kivágása, mivel azt csak a vegetációs időszak, azaz március 31-e előtt lehet elvégezni. Sajnos a 11-es út mentén a kőrisfák nagy részét ki kellett vágni több okból: egyrészt a védmű nyomvonalában, illetve annak védőtávolságában nem maradhat fa, másrészt mert az utóbbi hónapokban kiderült, egy részük alatt középnyomású gázvezeték húzódik (ezekre a fákra vonatkozóan a Tigáz az egyeztetéseken jelezte, hogy kezdeményezni is fogja kivágatásukat, mert robbanásveszélyt jelenthetnek), harmadrészt pedig azért, mert a közúti űrszelvénybe is belelógtak. Jó hír viszont, hogy több, a vízhez közeli, őshonos fa, amelyet a korábbi tervek szerint ki kellett volna vágni, érintetlenül maradhat.
Április folyamán tehát a módosított tervek engedélyeztetése, valamint a terület előkészítése zajlik. Az idei első ütemben a városkaputól a Mária-kápolnáig, valamint a révtől fölfelé eső szakaszok épülnek meg. A munkálatok a kiviteli tervek jóváhagyását követően, várhatóan május közepén kezdődhetnek el.

Fotó: Reisinger Krisztián talajmechanikus, a GEOHIDRO KFT. geotechnikai vezetője szakaszról-szakaszra ismerteti a terveket, a talajmechanikai és szivárgástani vizsgálatok eredményeit.