vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Útlezárás a Széchenyi utcában

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Mátyás Király Művelődési Ház melletti támfal építésével megbízott Geoszolg Kft. 2019. augusztus 21-én szerdán, 08:00 és 13:00 óra között betonozási munkálatokat fog végezni. Az alapozáshoz szükséges beton injektálása a Széchenyi utcáról fog történni, ezért a megjelölt időszakban az utca 8-as és 19-es házszám közötti szakaszán a forgalom teljes körű korlátozására és parkolási tilalomra kell számítani.

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Városközpont beruházás

Városköpont - 2013. december

Városköpont - 2013. december

"Miért kellett mindent egyszerre feltúrni?" Aki mostanság a Fő utca munkaterületté vált szakaszán próbál ügyet intézni, vagy csak egyszerűen közlekedni, abban könnyen megfogalmazódhat a fenti kérdés. De valóban: miért egyszerre? 

Hiszen megtehette volna a kivitelező, hogy egymás után vesz munkába különböző területeket, kevésbé zavarva az építkezés közben zajló életet... Az előzmények vázlatos áttekintése talán segít a válasz megfogalmazásában, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt években-évtizedekben a sokszor érthetetlen, sokszor szinte abszurd  „városközpont”-tematikára már sokan immúnissá válhattak.

Lássuk hát dióhéjban az elmúlt évtizedeket!

1980-as évek – megszületett az első koncepció Makovecz Imre és irodája jóvoltából; ennek az elképzelésnek volt egyik eleme a Tormacsarnok. A beruházás akkor nem folytatódott.

2004 – Az Önkormányzat ötletpályázatot írt ki az új városközpont városépítészeti karakterének és összefüggéseinek megalapozására.

2008 – Az Önkormányzat tervpályázatot írt ki a létrehozandó központ építészeti karakterének és a hely szellemének, valamint a történelmi környezet elvárásainak összehangolása céljából. Kiválasztásra került a beruházás tényleges tervezője. 

2009 – Az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a tervek megvalósítására; erre támogatást nyert.

2010 – Az elkészült tervek és költségbecslések alapján kiderült, hogy az eredetileg tervezett tartalom nem valósítható meg a rendelkezésre álló forrásból. Az „új városközpont” nagy elképzeléseiből 2011-re egy új városháza és egy új, díszburkolatos tér megvalósításának lehetősége maradt.

2012 – Az Önkormányzat kifutott a pályázati határidőből. Az időközi választás után felállt új városvezetésnek új koncepciót kellett kidolgoznia az elnyert támogatás Visegrádon tartása érdekében. Újra elkezdődött a munka: a forrás átcsoportosítása új épületek létre hozása helyett a már meglévő épületeink felújítására, bővítésére.

És még mindig 2012 – Elkezdődött az újabb versenyfutás az idővel, hiszen a szoros határidőbe még a közbeszerzési eljárást is bele kellett „tuszkolni”. Nem volt egyszerű, sőt, nehéz volt, de sikerült; tekintettel arra, hogy a mozi átépítésére irreálisan magas árakat kaptunk, valamint arra, hogy a közbeszerzési eljárást megismételni nem állt módunkban, a beruházásnak erről az eleméről sajnos le kellett mondanunk. 

Így jutottunk el – sok munka, egyeztetés és bizonytalanság után – idén október elején a vállalkozási szerződések megkötéséig, a munkaterület átadásáig. A három munkaterületen a három kivitelező a feszes határidőre tekintettel – melyből a közbeszerzés lezárását kísérő vita is értékes heteket emésztett föl – „teljes gőzzel” munkához látott; és valóban, mindent egyszerre szedett-bontott szét. Ez valóban kellemetlenséget okoz mindazoknak, akik ott „csak” közlekedni, orvoshoz, postára, vagy egyszerűen csak haza akarnak menni – de úgy gondoltuk, hogy inkább válasszuk ezt az utat, szemben a terület teljes lezárásával, hiszen ebben az esetben az a szomszédos településekre kellett volna mennie mindenkinek aki pl. orvosi ellátást vesz igénybe. Ismételt köszönet egyrészről a kivitelezőknek, akiket esetenként szintén zavar a „civil” forgalom; és kiemelt köszönet az egészségházban dolgozóknak, hogy zajban, porban, sárban is folyamatos a szolgálatuk.

A járdák új burkolatának elkészülését jelen sorok írásának pillanatában még akadályozza, hogy – bár az ELMŰ együttműködő módon állt a kérdéshez – eredeti terveinktől eltérően nem tudjuk egy időben elvégeztetni a munkába vett szakaszon a légvezetékek földkábelre cserélését. Azért, hogy ne kelljen a frissen lerakott járdaburkolatot ismét fölszedni akkor, amikor erre a cserére –  remélhetően a belátható jövőben – sor kerül, a felszín alatti védőcsöveket elhelyezzük; ennek előkészítése valóban okoz némi késlekedést.

Az árvíz idején láttam valakin egy pólót, amin a következő felirat volt: „senki nem mondta, hogy könnyű lesz...” Korábban többször elmondtuk, hogy a várva várt építkezések komoly felfordulást fognak okozni. De a munkák során megújul Visegrád eredeti, valódi központjának egy része; a Városháza épülete, melyben helyet kap egy rendezvények lebonyolítására is alkalmas közösségi terem, az Egészségház homlokzata, udvara, a Fő utca járdái a Mozi-közig, valamint a sokak által Visegrád egyik „szégyenfoltjaként” emlegetett zöld terület (a Tornacsarnok és a 11-es út között) is parkosításra kerül. A Tornacsarnok mögött elkészül egy kis piactér, egy rendezvénytér és az azt kiszolgáló rendezvénypavilon mosdókkal, egyéb helyiségekkel.

Minderre a már módosított, jelen pillanatban érvényes határidő 2014. március 31.

A címben szereplő kérdésre valójában ez az egy mondat a válasz. Most néhány hónapig kényelmetlen közlekedni a Fő utcában és az Egészségház környékén, de hiszem, hogy megéri vállalni ezt a kellemetlenséget. Visegrád központja megújul, megszépül, remélhetően mindannyiunk örömére; köszönöm Visegrád minden lakójának a megértést és a türelmet.

Félegyházi András