Várostörténet

 
Visegrád első említése

Visegrád első említése

I. (Szent) István király veszprémi püspökségnek adott, 1009. évi adománylevele említi először Visegrád várát és megyéjét. tovább .

Ispáni vár

Ispáni vár

Visegrád fontos stratégiai ponton épült: a Dunakanyar keleti bejáratánál, a Szentendre sziget csúcsánál, a folyamon átvezető rév fölé emelkedő dombon. Ezt a helyet már a rómaiak is megerősítették. tovább .

Szent András monostor

Szent András monostor

Visegrád a XI. század harmadik negyedében, I. András és fia, Salamon király uralkodása alatt élte igazi virágkorát. E két uralkodó jelentős építkezésekkel fejlesztette a települést, amelyet talán alkalmi szálláshelyként is használtak pilisi vadászataik alkalmával. tovább .

A település

A település

A koraközépkori Visegrád települése feltehetően több, lazán összefűzött házcsoportból állhatott, amelyek a vár alatti patakvölgyet foglalták el. tovább .

Plébániatemplom

Plébániatemplom

A váron kívül, a szomszédos hegyoldalban épült fel a megye első plébániatemploma. A kicsiny, nyújtott téglalap alaprajzú, félköríves apszissal ellátott épület falai agyagba rakott kövekből készültek. Körülötte terült el a település temetője. tovább .