vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek


Társasházi sormunkatervek újraindulása

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az érvényben lévő járványügyi készültségben előírtak betartása mellett 2020. július 1-től teljes ellátási területén újrakezdi tevékenységét, illetve átdolgozott ütemterv szerint folytatja a társasházi sormunkát a megye minden településén, ahol azt március 17-ig nem fejezte be.

tovább

Hírlevél

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Civil szervezetek

Szent György Lovagrend

A királyi alapítású lovagrendek közül történelmünk sodrában megmaradt írásos dokumentumok (statútumok) bizonysága szerint időbeni sorrendben első volt a magyarországi Szent György Lovagrend.

A rendalapítás korábbi eseményeinek véglegesítése 1326. április 24-én, Szent György napján, Boleszló esztergomi érsek, a magyar püspöki kar és a magyar király jelenlétében történt. A Róbert Károly által alapított Szent György Lovagrend alkotta a merényletektől fenyegetett király erőskezű testőrségét. Lovagi szolgálatuk kettős identitású volt, mert a rend félig egyházi, félig világi kötődésű jelleggel rendelkezett. Az udvari rendtartás reprezentatív feladatainak ellátása mellett a lovagrend vitéz tagjai vigyázták az udvartartás szereplőinek biztonságát. Ők őrizték a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát, de ők látták el a király kíséretét, és az akkori udvari szabályok ellenőrzését is. A Szent György Lovagrend mind a kánonjog, mind pedig a világi jog szerint hiba nélkül alapíttatott, alapítása soha semmissé nem nyilváníttatott, törvényes fennállása soha meg nem szűnt.

A Lovagrend 1990-ben, Visegrádon, nyugvásából felkéltetett, a rendi alkotmánya már modern korunk igénye szerint került megalkotásra. A lovaggá ütés (consecratus) szertartása kezdetben a budapesti Szent István Bazilikában történt, napjainkra azonban a visegrádi királyi palota évente ismétlődő ünnepi eseményeinek egyik kiemelkedő rendezvényét adja.

Modern világunkban a lovagrend felavatott tagjai a következő szakterületeken tevékenykedhetnek
- hagyományápolás keretében a kiemelkedő történelmi évfordulók és események megünneplése,
- a lovagkor harcművészetének bemutatása és megőrzése, melynek minden évben megrendezésre kerülő, kiemelkedő eseménye a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok (www.palotajatekok.hu)
- a középkor történelmének kutatása, a kutatási anyagok publikálása,
- oktatás (különös tekintettel az ifjúsági korosztályra),
- tudományos ismeretterjesztés, tudományos ülések szervezése és rendezése,
- karitatív tevékenység keretében adományok gyűjtése, és eljuttatásának megszervezése, különös tekintettel a határainkon túli rászorulók részére,
- hazai-, valamint határainkon túli kapcsolatok kiépítése, és azok ápolása, társrendekkel együttműködve.

A Lovagrend jelmondata: „IN VERITATE IUSTUS SUM HUIC FRATERNALI SOCIETATI” (Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt)

web: www.szentgyorgylovagrend.eu

Kancellár: Lovag Cseke László
Telefon: +36 30/933 7749