vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek

Elindult az Országos Mentőszolgálat fiatalokat célzó önkéntes programja, melynek keretében 150 fő 18 és 22 év közötti fiatal számára nyílik lehetőség, hogy betekintést nyerjen Magyarország legnagyobb egészségügyi szervezetének mindennapjaiba.

tovább

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Kultúra

Mátyás Király Művelődési Ház

Mátyás Király Művelődési Ház és Városi Könyvtár

A Mátyás Király Művelődési Ház az 1960-as évek végétől működik a visegrádiak által csak „Kokas-villának” nevezett épületben, a Széchenyi u. 11. szám alatt. 1972-ben a könyvtár is itt kapott helyet, az épület földszintjén két teremmel szolgálva az olvasókat.

A művelődési háznak a kezdetektől fogva többféle feladatköre van. Fő tevékenysége a közösségek szerve-zése, kisközösségek létrehozása, a közművelődés szervezése, a kultúra széles választékának bemutatása és terjesztése. Ugyanakkor a szórakoztatás, az igényes kikapcsolódás segítése is szerves része a munkának. A művelődési ház otthont ad emellett olyan rendezvényeknek is, melyeket civil szervezetek, magánemberek szerveznek és bonyolítanak le. Itt tartja összejöveteleit többek között a visegrádi Nyugdíjas Klub, a Német Nemzetségi Énekkar és Fúvószenekar, a gyermek és felnőtt sakk-szakkör, a kártyakör, a cserkész szakkör, de könyvkötő és más kézműves foglalkozások is várják az alkotni vágyó felnőtteket és gyermekeket. A művelődési házban jelenleg két egyesület és egy alapítvány is működik:  a Visegrádi Fiatalok Klubja Egyesület, a Soproni Sándor Egyesület, valamint az Ars Danubiana Visegrád Alapítvány. E mellett itt tartja fogadóóráját heti rendszerességgel a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is.

Rendszeres  programjaink

Péntek esti előadás-sorozat
Több mint egy évtizede rendezzük meg hagyományos előadás-sorozatunkat a könyvtárban (ősztől-nyár ele-jéig, minden hónap utolsó péntekén). Az irodalomtól a földrajzon át a történelmen keresztül egészen a zenéig, változatos témákkal és előadásokkal várjuk az érdeklődőket egy egész estés kikapcsolódásra. Az előadások során komoly témákat könnyedén, ismeretterjesztő jelleggel adnak elő hozzáértő szakemberek, tudósok.

Kiállítások
A művelődési ház kiállításai mostanra rangos helyet vívtak ki a Dunakanyarban. Az évi 5-6 kiállítás tema-tikája igen széles körű, gyermekrajztól a képzőművészeten át a néprajzig, helytörténeti tárgyak és dokumen-tumok bemutatásáig terjed.

Zenés Nyári Esték
A művelődési ház 2000 óta rendezi meg a Zenés Nyári Esték Visegrádon című komolyzenei koncertsoro-zatot. A koncertek összeállításánál fontos szempont, hogy a műsor változatos és magas színvonalú legyen; komoly, mégis könnyed nyár esti kikapcsolódást nyújtva a helybeliek, valamint a Visegrádra látogató vendé-gek számára. A koncertek szervezésében és lebonyolításában 2009 óta Ars Danubiana Visegrád Alapítvány nyújt nélkülözhetetlen segítséget.

Zoller Attila emlékkoncert és díjátadó ünnepség
 A világhírű jazzgitáros, a Visegrádon született Zoller Attila örökségének és szellemiségének ápolása szin-tén kiemelt feladatunk. A művelődési ház és Scheili Richárd által 2006-ban alapított Zoller Attila-díjat min-den év januárjában egy arra érdemes zenét tanuló diák kapja meg, az átadást követően pedig jazzkoncertet tartunk. 2009 óta a zenész születésnapjára emlékezve emlékkoncertet is rendezünk, melynek helyszíne – a díjátadóhoz hasonlóan – Zoller Attila szülőháza, ahol ma étterem és pizzéria működik.

Naptár
A visegrádi falinaptár kiadását hagyományosan a művelődési ház végzi. A 2002 óta megjelenő naptár té-mája minden évben Visegrádhoz kötődik, bemutatva a város helytörténeti, képzőművészeti és természeti érté-keit.

A művelődési ház és a könyvtár nyitvatartása:

hétfő-csütörtök: 10:00-18:00
péntek: 10:00-15:00
szombat-vasárnap: zárva

A művelődési ház aktuális programjairól és rendezvényeiről a „Hírek, aktualitások”, a könyvtár működéséről a www.visegrad/konyvtar menüpont alatt, valamint az alábbi címen és elérhetőségeken tájékozódhatnak:

Mátyás Király Művelődési Ház és Városi Könyvtár
2025 Visegrád, Széchenyi u. 11.
Tel/fax: 06-26/398-128
E-mail: mikesytamas@visegrad.hu
 vkonyvtar@gmail.com