vakbarát verzió

AKADÁLYMENTES

Ügyintéző

Nyomtatványok, helyi adó rendeletek, a számlaszámok itt érhetők el:
letölthető nyomtatványok, elektronikus ügyintézés .

Városházi hírek

Elindult az Országos Mentőszolgálat fiatalokat célzó önkéntes programja, melynek keretében 150 fő 18 és 22 év közötti fiatal számára nyílik lehetőség, hogy betekintést nyerjen Magyarország legnagyobb egészségügyi szervezetének mindennapjaiba.

tovább

Galéria

Képeslapküldő

Képeslap küldő
 
 

Civil szervezetek

Szent György Lovagrend

A királyi alapítású lovagrendek közül történelmünk sodrában megmaradt írásos dokumentumok (statútumok) bizonysága szerint időbeni sorrendben első volt a magyarországi Szent György Lovagrend.

A rendalapítás korábbi eseményeinek véglegesítése 1326. április 24-én, Szent György napján, Boleszló esztergomi érsek, a magyar püspöki kar és a magyar király jelenlétében történt. A Róbert Károly által alapított Szent György Lovagrend alkotta a merényletektől fenyegetett király erőskezű testőrségét. Lovagi szolgálatuk kettős identitású volt, mert a rend félig egyházi, félig világi kötődésű jelleggel rendelkezett. Az udvari rendtartás reprezentatív feladatainak ellátása mellett a lovagrend vitéz tagjai vigyázták az udvartartás szereplőinek biztonságát. Ők őrizték a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát, de ők látták el a király kíséretét, és az akkori udvari szabályok ellenőrzését is. A Szent György Lovagrend mind a kánonjog, mind pedig a világi jog szerint hiba nélkül alapíttatott, alapítása soha semmissé nem nyilváníttatott, törvényes fennállása soha meg nem szűnt.

A Lovagrend 1990-ben, Visegrádon, nyugvásából felkéltetett, a rendi alkotmánya már modern korunk igénye szerint került megalkotásra. A lovaggá ütés (consecratus) szertartása kezdetben a budapesti Szent István Bazilikában történt, napjainkra azonban a visegrádi királyi palota évente ismétlődő ünnepi eseményeinek egyik kiemelkedő rendezvényét adja.

Modern világunkban a lovagrend felavatott tagjai a következő szakterületeken tevékenykedhetnek
- hagyományápolás keretében a kiemelkedő történelmi évfordulók és események megünneplése,
- a lovagkor harcművészetének bemutatása és megőrzése, melynek minden évben megrendezésre kerülő, kiemelkedő eseménye a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok (www.palotajatekok.hu)
- a középkor történelmének kutatása, a kutatási anyagok publikálása,
- oktatás (különös tekintettel az ifjúsági korosztályra),
- tudományos ismeretterjesztés, tudományos ülések szervezése és rendezése,
- karitatív tevékenység keretében adományok gyűjtése, és eljuttatásának megszervezése, különös tekintettel a határainkon túli rászorulók részére,
- hazai-, valamint határainkon túli kapcsolatok kiépítése, és azok ápolása, társrendekkel együttműködve.

A Lovagrend jelmondata: „IN VERITATE IUSTUS SUM HUIC FRATERNALI SOCIETATI” (Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt)

web: www.szentgyorgylovagrend.eu

Információ: Ifj. Cseke László
Tel./fax: +36 26/ 398-158  |  Mobil: +36 30/933 7749